Kompenzacija reaktivne energije


Kompenzacija reaktivne energije predstavlja jednu od najboljih investicija za smanjenje troškova energije, koja ujedno ima i veoma kratko vrijeme otplate. U velikom broju slučajeva, projektovanje i dimenzioniranje je otežano činjenicom da je, u unutrašnjim NN instalacijama pojedinih privrednih subjekata, ali i u SN mreži koja ih napaja, udio viših harmonika znatno porastao u proteklih nekoliko godina.
Pretvarači snage, elektronički upravljani pogoni, statički frekventni pretvarači, televizori i kompjuteri svi svi doprinose pojavi viših harmonika u napojnoj mreži. Ovi viši harmonici mogu se dodatno povećati mrežnim impedancama i kapacitivnostima. Odsustvo viših harmonika takođe minimizira međusobne smetnje uređaja koji se napajaju iz istog izvora.
Niskonaponski proizvodi za bolji kvalitet energije i povećanu efikasnost mreže.

ETI Prostik oprema za kompenzaciju reaktivne energije (ormari) pomaže kupcima u povećanju efikasnosti uštedmo energije i pdizanjem kvaliteta napajanja. Sa našim proizvodima i rješenjima kupci štede novac i smanjuju uticaj svojih pogona na okoliš.

Nudimo Vam širok spektar opreme za kompenzaciju reaktivne energije na niskom naponu. Analiziramo Vaše potrebe i nalazimo prava rješenja za optimalnu efikasnost i ekonomičnost.

Prednosti:
  • „„Prigušenje harmonika
  • Kompaktna rješenja
  • Manji gubici
  • Poboljšani kvalitet napajanja
  • „„Ušteda novčanih sredstava


Faktor snage
Faktor snage je mjerilo koje pokazuje koliko je efikasno iskorištena električna energija. 

Kompenzacija reaktivne energije oblikuje ulaznu struju u cilju maksimiziranja stvarne snage dostupne preko napojih faza. U idealnom slučaju, električni uređaj bi se trebao ponašati približno kao čisti otpornik, jer bi u tom slučaju reakitvna energija koju uređaj troši bila jednaka nuli. Povezano sa ovim scenarijom je i odsustvo viših harmonika u ulaznoj struji - struja je savršena kopija ulaznog napona  (obično sinusni talas) i međusobno su u fazi. U ovom slučaju je struja koju uređaj vuče iz mreže minimalna u odnosu na stvarnu snagu potrebnu za vršenje zadatog rada, što minimizira gubitke i troškove koji su povezani kako sa distribucijom električne energije, tako i sa njenom proizvodnjom i opremom korištenom u tom postupku.

Faktor snage je, jednostavno rečeno, odnos aktivne i reaktivne snage, ili:

PF = Aktivna snaga (W) / Prividna snaga (VA),
 
gdje aktivna snaga prestavlja srednju vrijednost, u jednoj periodi, trenutnog proizvoda struje i napona, a prividna snaga je proizvod efektivne vrijednosti struje i napona. Ukoliko su i struja i napon sinusnog oblika i u fazi faktor snage je 1.0. Ukoliko su struja i napon sinusnog oblika, ali pri tome nisu u fazi, faktor snage je cos ugla nagiba talasa. U teoriji ovaj opis se često smatra definicijom faktora snage, ali isti vrijedi samo u posebnom slučaju kada su i struja i napon čistog sinusnog oblika. Ovaj slučaj javlja se kada je teret sastavljen od otpornika, kapacitivnih i induktivnih elemenata i kada su svi oni linearni (neovisni od struje i napona).
                                           
 


       
Katalog
 

 Za dodatne informacije molimo Vas da kontaktirate:
   
Komercijalne i Tehničke informacije:


Denis Bolte
Manager
ETI Prostik d.o.o.
Tel: 00386 3 56 57 463
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.